Kestävät häät tyylistä tinkimättä

Kuvat ja juttu on julkaistu häät.fi-mediassa

Kompromissit eivät usein kuulu yhteen elämän tärkeimmistä päivistä. Hääjuhlalta halutaan parasta ja ikimuistoisinta – lieveilmiöistä välittämättä.

Häät ovat yksi muhkeimmista kulutusjuhlista, ja isona tapahtumana niiden ympäristövaikutus kasvaa väistämättä suureksi. Vaikka häitä vietetään kerran elämässä -mentaliteetilla, tiedostava hääpari kyseenalaistaa valintojensa merkityksen.

Ekohäät – toisin sanoen juhlien aiheuttamien ympäristörasitteiden ja eettisten näkökulmien pohtimminen – ei enää kauaa voi olla uusi trendi tai harvojen kulutusvalinta vaan pikemminkin oletusarvo. Valinnanvaraa on nykyään niin paljon, että eettisesti kestävät ja luontoa kunnioittavat juhlat on täysin mahdollista järjestää laadusta tai tyylikkyydestä tinkimättä.

“Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua, jotain sinistä” kuuluu vanha sanonta, joka istuu myös tiedostaville hääpareille. Mutta voisiko sen uudenkin luoda vanhasta? Tutuista hääkaavoista poikkeaminen on täysin sallittua ja vallitsevien muotisuuntausten rikkomiseen ei tarvita kuin ripaus mielikuvitusta.

Hääpuku on monelle morsiamelle yksi hääpäivän tärkeimmistä asioista ja samalla usein elämän kallisarvoisin asuhankinta. Käytettynä voi olla hankalaa löytää juuri omille mitoille ja tyyliin sopivaa pukua. Teettämällä puku suomalaisella suunnittelijalla on mahdollista varmistaa, että se on tuotettu eettisesti. Ekologinen materiaalivalinta ja puvun monikäyttöisyys pienentävät myös hääpuvun ympäristörasitusta huomattavasti.

Asusteiksi voi valita laadukkaita ja eettisesti valmistettuja tuotteita, jotka sopivat omaan tyyliin, ja joille on käyttöä häiden jälkeenkin. Hääkenkien ei tarvitse olla satiiniset ja valkoiset, vaan puvun alta voi hyvin vilahdella lempisuunnittelijan kengät. Tai miksi et laittaisi jalkaan jo kaapistasi löytyviä suosikkeja?

Tärkeintä hääpäivässä on läheisten seurasta ja tunnelmasta nauttiminen. Kukaan vieraista tuskin muistaa jälkeenpäin kaitaliinojen väriä tai vessakorien sisältöä. Muoviglitteriä ja tilpehööriä vähentämällä saatte rauhan keskittyä olennaiseen. Samalla hääbudjettia säästyy aineettomiin palveluihin, kuten hääkuvaukseen. Hyvä valokuvaaja osaa tallentaa sen kaikista tärkeimmän: onnen ja ilon juhlijoiden kasvoilla rakkaiden ympäröimänä. Eivätkö ne olekin ne kallisarvoisimmat muistot päivästä?

  • Suunnittelu, stailaus ja teksti: Heidi Kouvo ja Laura Hyvi

  • Kuvat: Heidi Kouvo

  • Hääpuku ja sulhasen rusetti: Laura Hyvi Bridal

  • Sulhasen puku: Frenn Company

  • Morsiamen kengät: Terhi Pölkki Shoes

  • Korut: Pioni Design

  • MUA: Zuii Organic Suomi

  • Kuvauspaikka: Hotelli Rantapuisto